Tuesday, July 7, 2009

Hilinemisega jaanid Saaremaal

Minu maakodu asub Saaremaal, Tehumardis.
Start hakkas koos M-ga juba 5 päeva varem, kui jaanid. Kuna jõudsime suhteliselt hilja Kuivastusse, siis pistsin korraks nina ikkagi palju räägitud Kalakohviku sisse. Oli teine tõesti armas koht aga sööma sinna ei jäänud, ostsin kiiruga kuivatatud tuulehaugi kaasa (mis mu lemmikkala variatsioon muideks lapsepõlvest saati).
Samal õhtul tuli ka meie naabrimees Tont (nime sai sellest, et armastas põõsastes joriseda kui oli kuskil küla peale liiga palju napsu võtnud) külla ja tõi kaasa värskeid räimi meie kassidele ja meile endile.
Ühed räimed grillis ta lihtsalt soolaga ära, ma polnud niimodi küpsetatud räime saandki, aga oi kui hea see oli. Siis oli tal veel kaasas purk räimesid, mis olid maitsestatud soola-pipra-loorberiga, samuti head leiva peale, koos värske rohelise sibulaga.
Siis üks sõbranna tõi ema juurest meile veel juurde poolkotti kuivatatud tuulehaugi ja oh seda rõõmu, et sain ka mõned Tallinna kaasa toodud (kahjuks neist pilti pole).
Ühel õhtul tõi M koos Tondiga kuskil metssealiha, mille meie tüdrukud ära hakkisime ja Tondi õpetusel marinaadi panime (äädikas, vesi, sool, pipar) ja jaaniõhtul grillil ära küpsetasime. Poleks arvanudki, et koduseal ja metsseal nii suur maitsevahe on.
Eelviimasel õhtul käisime Nasval suitsulesta ostmas. Nimelt on Nasval üks taluke, kes müüb lesta ja koduõlle ja päris soodsa hinnaga. Igatahes kalad saime kätte nii, et olid veel soojad.
















Lõppkokkuvõtteks võib öelda, et sain seekord maal palju häid uusi asju süüa

No comments: