Monday, June 3, 2013

Kõige parem rabarberi kook krõbeda kattega

Või siis lausa kõige parem Elo rabarberi kook ?
Igatahes, kui ma eelmisel suvel seda kooki Elo sünnipäeval sain, oli kindel, tahan ka seda retsepti ! Paaril esimesel korral ei tulnud mul see kook välja. Siis tuli talv, kevad ja jälle uus rabarberi hooaeg ja mõtlesin, maksku mis maksab, ma proovin uuesti. Seekord sain ka teada, mis esimestel kordadel valesti tegin, hoidsin kooki liiga vähe ahjus.
Aga see kook, see on suussulav :) All muretainas, täidiseks mahlased rabarberid ja peal krõbe kate.


Põhi :

125 g võid
3 dl nisujahu (või 2 dl nisujahu ja 1 dl täistera speltajahu)
2 spl suhkrut
2 spl külma vett
soovi korral natuke kaneeli

Lisa kuivainetele või tükid, näpi muredaks. Lõpus lisa juurde 2 spl vett ja hoia külmkapis 30 min.

Täidis :

400 g rabarbereid
suhkur

Sega rabarberi tükid suhkruga ja lase seista (minul oli kogu öö). Lõpus kurna vedelik

Kate :

5 muna
5 spl nisujahu
15 spl suhkrut

Jah, 15 spl suhkrut, siis tuleb krõbekate, mis selle koogi just eriliseks teebki ning samas ei ole vaja karta, et kook hirmmagus oleks. Kui soovid niisama biskviitkatet, pane 5 spl suhkrut.

Eelküpseta koogipõhi 220 kraadi juures 8-10 minutit (kuldpruuniks). Vahusta munad ja suhkur mikseri abil helekollaseks tugevaks vahuks (ca 5 min). Alanda miskeri kiirust ja lisa jahu ja mikserda lühidalt.
Aseta rabarber koogipõhjale, kalla peale biskviittainas. Küpseta 175 kraadi juures kuskil 30 min, alanda kuumust 150 kraadini ja tõsta koogipõhi kõige alumisele vahele (elektripliidil) ja küpseta veel 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust).
Kook on valmis siis kui kate on pealt kuldpruunikas ja krõbe, nii et kui käega peale koputad, tulevad mõrad sisse, samal ajal on ära küpsenud krõbeda katte all ülejäänud tainas.

No comments: