Thursday, November 5, 2009
Minu esimene leivategu
Ma poleks arvatavasti ise küll kodus leiba küpsetama hakanud, kui mu töökohas poleks toimunud Annely Maksani leivakoolitust.
Siis ma mõtlesin, et ega ma nüüd ka ei viitsi ise küpsetada, aga siis hakkas juuretisest kahju, lasta tal külmkapis niisama raisku minna. Lisan siis Ragne leivaküpsetamise lingi, pole mõtet kõike ümber trükkida.
Mina tegin suhteliselt tunde järgi leivataigent ja koguseid üles ei märkinud. Igatahes lisandeid panna pigem mõõdukalt kui rohkelt.
1/3 leivataigent
4 tl punasesibula moosi (mul oli rabarber ka veel moosile lisaks)
sinihallitusjuustu
parmesani juustu kuubikud
Sibulamoos ja sinihallitusjuust sulasid taignaga üheks, parmesani juustukuubikud jätsin terveks. Kui taigen jääb liiga vedel/nätske lisada jahu. Vormi taignast leib või aseta leib 1 liitri suurusesse küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi (täida taignaga 2/3 vormist) ning lase rätiku all ca 3-4 tundi kerkida. Pane ahju põhja kauss veega ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min (iga etapi vahel pintselda leiba kausis oleva veega)
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni u 20 min
Leiva küpsetamine võtab aega 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust). Arvesta ka sellega, et ahjust välja võttes küpseb leiva sisemus veel edasi. Määri leib pealt kas vee või võiga ning pane leib niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
See käterätiku alla seisma ja jahtuma panemine on leivateo juures minu meelest kõige raskem osa. Millegipärast iga kord läheb üks päts kohe kaduma. Mingi müstika :D
mul õnneks seekord polnud kedagi kodus ja ise pidin ka ära minema, jahtus ilusti räitku all ära
Anneli(y) Maksan :)
viga parandatud ;)
Post a Comment