Praegu sügisel saab teha hästi hästi head tagurpidi õunakooki ja seda retsepti ma soovitan kohe soojalt. Nimelt on see võetud Kersti Rea raamatust "Delirio Amoros", mis on samuti väga mõnus lugemine... Kersti ise ütleb, et see on kõige õigema Tarte Tatin tainaga ja selle koogi tegemine polnud tegelikult üldse raske, kuigi tekst on pikk.
Kopeerin retsepti ümber siit
Tainas:
- 125g pehmet võid
- 90g suhkurt
- 1 muna
- 250g nisujahu
- sutsuke soola
Peale:
- 90g võid
- 90g suhkurt
- 1,5 kg õunu
* Sega
pehme või suhkruga, lisa muna, nisujahu ja sool. Sõtku mass kiirelt
tainaks, suru kaheks lamedaks palliks ja pane kaheks või enamaks tunniks
külmkappi ootele. (Teine osa tainast jäta külmikusse järgmise nädala
koogitegu ootama).
* Valmista ette ahjuvorm -
selleks tuleb kasutada vormi, millega saab toimetada nii pliidil kui
ahjus (lahtikäiv vorm ei sobi). Määri see 45 g võiga kokku, puista üle
45g suhkruga.
* Õuntena kasuta kõvasid ja
hapusid (nt antoonovkad või mõni teine hea küpsetamiseks hea sort).
Koori õunad ja lõika poolikuteks ning poolikud veel korra pooleks. Lõika
südamekoht välja. Aseta õunad (kumerus allpool) vormi tihedalt üksteise
kõrvale. Raputa peale ülejäänud võist lõigatud kuubikud ja kalla peale
ülejäänud suhkur.
* Aseta vorm pliidile kuumenema. Asu hoolikalt koogivormis toimuvat
jälgima. Suhkur ja või sulavad ja suhkur muutub karamelliks. Õunad
peavad saama karamellpruuniks niimoodi, et nad liiga pehmeks ei küpse
ega liiga tumedaks ei kõrbe. Kontrolli pliidi kuumust ja jälgi aega -
selleks kulub u. 7-9 min.
* Rulli lahti tainas - õhukeseks ja samasuureks kettaks, kui on koogivorm
ja tõsta see karamellistunud õuntele peale. Suru ääred võimalikult
tihedalt vastu põhja.
* Küpseta tarte tatin 200-kraadises ahjus u. 20 minutit. Kook on küps kui tainas on pealt krõbedaks-kuldpruuniks küpsenud.
* Lase koogil ahjust tulles paar minutit seista ja kummuta ahjusoe iludus
siis serveerimisvaagnale. Kook on parim soojalt külma vanilje-jäätisega.

Ma ei saanud siia postitusse lisamata jätta ühte ilusat lehekest, mis üks hommik tööle minnes keset teed rippus :)
No comments:
Post a Comment