Saturday, April 9, 2011

Kräsupeatort

Kräsupeatort on mulle alati maitsenud, aga on teine meelest läinud. Ühel sünnipäeval sain seda ja nüüd ongi kinnisideeks olnud millalgi see järgi proovida. Retsept saadud sünnipäevalapselt, kes võttis selle vist "Koogid 2" ?? raamatust.
Tegin seekord poole kogusest. Allesjäänud kondenspiimast ja vahukoorest valmistasin ise jäätise, mis on imelihte :

vahusta vahukoor, lisa juurde kondenspiim, sega ja lisandiks võib panna kõike, mille järgi isu on. Mina panin seekord sokolaaditükikesed. Siis pane segu karpi ja sügavkülma. Söö siis kui kõik on külmunud


Põhi:

3 muna
2 dl suhkrut
2dl magusat kondenspiima
2 dl hapukoort
1 tl söögisoodat
3 dl nisujahu
2 sl kakaopulbrit

Kreem:

800 g paksemat hapukoort (mina teen 20%-lisest)
1,5 dl suhkut

Vahele:

2 dl paksemat hapukat moosi nt pohla

Glasuur:

50g tumedat sokolaadi
1 dl vahukoort
1 sl võid
2 sl kakaopulbrit


Kuumuta ahi 200 kraadini. Vahusta munad suhkruga, lisa kondenspiim, hapukoor ja jahuga segatud sooda. Sega ühtalaseks taignaks. Vala pool taignast võiga määritud 24 cm läbimööduga lahtikäivasse vormi. Küpseta 20 min. Võta välja jahtuma. Sega ülejäänud taigna hulka 2 sl kakaopulnrit ja küpseta samamoodi teine koogipõhi.
Kreemi tegemiseks sega hapukoor suhkruga. Lõika hele tordipõhi väikesteks tükkideks ja sega hapukoore suhkru seguga. Pruun tordipõhi lõika pooleks, määri ühele poole moosi ja tõsta teine tükk peale. tõsta hapukoorega segatud kuubikud pruunile põhjale ja pane kook järgmise päevani külma.
Glasuuri valmistamiseks kuumuta koor potis ja sulata selles sokolaad ja või. Lisa kakaopulber ja kuumuta segades keemiseni. Lase hetke jahtuda ja nirista tordile.

No comments: