Thursday, May 3, 2012

Peedi ja kõrvitsa orsotto kitsejuustuga


Paljudes blogides kiidetud orsotto tekitas mus küll suurt uudishimu aga samas ka parajat kartust, et kodus seda järgi teha, kuna kahjuks risoto minu lemmiktoitude hulka ei kuulu. Kohe kui sõbranna juures seda maitsta sain, olid mu hirmud alusetud ja kodus järgi tegema asusin. Kohe esimese korrana mõtlesin, et teen nii kõrvitsa kui ka peedi oma ja panen selle oma uude vormi, mille mulle ema Itaaliast tõi. Vormi nimi on margareta.

Orsoto baasretsepti võtsin Mari-Liisi blogist

1 sibul
2 küüslauguküünt
1 sl oliiviõli
1 sl võid
200 g odrakruupe
1 dl Põltsamaa Kuldset
7 dl köögiviljapuljongit
1 dl kõrvitsapüreed
1 dl peenelt riivitud keedetud peeti
80 g kitsejuustu
1 sl värske tüümiani lehti
soola, musta pipart

Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta paksupõhjalise poti põhjas oliiviõli ja või. Hauta selles madalal kuumusel sibul ja küüslauk läbipaistvaks. Lisa kruubid ja kuumuta segades koos sibula-küüslauguga läbi. Vala peale vein. Lase veinil kruupidesse imenduda.
Puljongit lisa mitmes osas nagu traditsioonilise risotogi puhul: järgmine sortsakas vala kruupidele, kui eelmine on imendunud ja peale iga puljongi lisamiskorda sega hoolikalt. Niimoodi valmib kreemjas ja aromaatne orsoto. Koos viimase puljongiportsuga jaga orsoto kaheks ning lisa ühte potti kõrvitsapüree ja teise riivitud peet .
Kruubid küpsevad parajalt krõmpsuks 30-40 minutiga. Tõsta orsoto tulelt. Sega hulka kitsejuust ja tüümianilehed. Kui seni toimus kogu tegevus kaaneta, pane nüüd kaas potile peale ja lase orsotol 5 minutit tõmmata. Maitsesta lõpuks soola (kui tarvis) ja pipraga.

No comments: